بازگشت به صفحه کامل

گزارش نشست " تحولات سیاسی ارمنستان: پیامدهای آن در منطقه و تاثیر آن بر سیاست خارجی این کشور"

هفتاد و نهمین نشست تخصصی «مرکز مطالعات اوراسیای مرکزی» با همکاری «بنیاد مطالعات قفقاز» با عنوان «تحولات سیاسی ارمنستان: پیامدهای آن در منطقه و تاثیر آن بر سیاست‌خارجی این کشور» در روز 30 مهر 1397 با حضور آقای دکتر «الکساندر اسکندریان رئیس موسسه مطالعات قفقاز در ایروان» در دانشگاه تهران برگزار شد. در ابتدای نشست خانم دکتر کولایی مدیر «مرکز مطالعات اوراسیای مرکزی» با خیرمقدم به مهمانان گفتند: «چندماه پیش نشستی در مرکز مطالعات اوراسیای مرکزی در مورد رخدادهای داخلی ارمنستان برگزار شد. ارمنستان یکی از مهم‌ترین شرکای منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران در قفقاز است و روابط ایران با این کشور نشان‌دهنده‌ی عمل­گرا بودن سیاست‌خارجی جمهوری اسلامی ایران و تلاش برای تقویت صلح و ثبات در این عرصه است. این منطقه همواره شاهد رویارویی و رقابت قدرت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه­ای بوده است. بعد از فروپاشی شوروی نیز این منطقه‌ عرصه ورود، نفوذ و رویارویی نیروهای خارجی بوده است». دکتر کولایی در ادامه با اشاره به تحولات جاری در ارمنستان و الزام­‌های ژئوپلیتیکی این کشور  این سوالات را طرح کردند که «آیا روندهای جهانی، تحولات داخلی ارمنستان را زیر تاثیر قرار داده است؟ آیا مطالبات مردم ارمنستان که در شکل قدرت سیاسی و ترکیب کابینه‌ی این کشور انعکاس یافته، بر روابط منطقه‌ای ارمنستان تاثیرگذار خواهد بود و می­تواند اولویت‌ها را تغییر دهد؟». ایشان در ادامه با تاکید بر اینکه امنیت و توسعه این منطقه برای ایران اهمیت دارد از آقای دکتر اسکندریان دعوت کردند دیدگاه­های خود را طرح کنند.

آقای دکتر اسکندریان در ابتدای صحبت‌های خود با اشاره به اینکه «دیدگاه‌های مختلفی در مورد چگونگی توصیف این رخدادها وجود دارد» گفتند:« نمی‌توانیم رخدادهای منتهی به روی کار آمدن نیکول پاشینیان را انقلاب یا کودتا بنامیم. انقلابیون ارمنستان برخلاف آنچه در انقلاب‌ها رخ می‌دهد مشروعیت خود را نه از فروپاشی ساختار پیشین، که برآمده از آن ساختار می‌دانند. بنابراین در ارمنستان شاهد روندی از "انتقال قدرت" هستیم که به مرور کامل خواهد شد». ایشان در ادامه افزودند: «ارمنستان درس‌هایی از ورود تانک‌های روسی به گرجستان گرفته است. به طور کلی روابط روسیه-ارمنستان مبتنی بر اشخاص نیست، بلکه مبتنی بر ظرفیت‌ها و ضرورت‌ها است. نخبگان جدید نیز تمایل ندارند آرایش سیاست خارجی این کشور تغییر کند. با این وجود تحول مهمی که مشاهده می‌شود تغییر نسل سیاستمداران ارمنی است». در پایان نشست حاضران از جمله شرکت‌کنندگان ارمنی‌تبار پرسش‌هایی را طرح کردند که به طور کامل پاسخ داده شد.