گزارش همایش بین المللی «تحولات حقوق کیفری در کشورهای اسلامی در پرتو تعامل شرع و حقوق»

مؤسسه تحقیقات علوم جزایی و جرم‌شناسی دانشکده حقوق و علوم سیاسی برگزار کرد

همایش بین المللی «تحولات حقوق کیفری در کشورهای اسلامی در پرتو تعامل شرع و حقوق»

مؤسسۀ تحقیقات علوم جزایی و جرم‌شناسی دانشگاه تهران، همایش بین المللی «تحولات حقوق کیفری در کشورهای اسلامی در پرتو تعامل شرع و حقوق» را با حضور جمعی از استادان و پژوهشگران فقه، حقوق و علوم سیاسی از سراسر کشور در روزهای 14 و 15 اسفند ماه 1397 در تالار شیخ مرتضی انصاری دانشکده حقوق و علوم سیاسی برگزار کرد. در این همایش 57 سخنرانی در قالب نشست افتتاحیه، نشست‏های عمومی، میزگردهای تخصصی و نشست اختتامیه ارائه شد و 52 استاد و پژوهشگر که 9 نفر از آنها خارجی و از کشورهای آمریکا، آلمان، ترکیه، پاکستان، افغانستان، اندونزی و نیجریه بودند، سخنرانی کردند. در روز نخست، پس از خوشامدگویی از سوی دکتر محمدباقر قهرمانی، معاونت امور بین الملل دانشگاه تهران و دکتر محمدرضا تخشید، ریاست دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دکتر فیروز محمودی، ریاست مؤسسه علوم جزایی و جرم شناسی دانشگاه تهران، ضرورت ها، زمینه ها و اهداف همایش را تبیین کرد. سپس دو نشست عمومی (یکی از آنها افتتاحیه) و چهار میزگرد تخصصی برگزار شد که میزگردهای تخصصی به صورت هم زمان در دو سالن شیخ مرتضی انصاری و سالن دفاع دانشکده برگزار شدند. تمامی سخنرانی‏های ارائه شده در سالن شیخ مرتضی انصاری به صورت همزمان از فارسی به انگلیسی و از انگلیسی به فارسی توسط دو مترجم ترجمه شده بود. در روز دوم، دو نشست عمومی (یکی از آنها اختتامیه) و چهار میزگرد تخصصی برگزار شد. سخنرانان در این همایش با اشاره به سیر تاریخی تدوین قوانین جزایی در ایران و برخی از کشورهای اسلامی، به چگونگی پیوند میان قوانین جزایی شرعی و عرفی و مدل‌های تعامل میان این دو پرداختند و با استناد به قوانین و رویه‌های قضایی مهمترین معضلات ناشی از اعمال هریک از مدل‌های مذکور را بیان نموده و راهکارهایی برای برون رفت از آنها ارائه نمودند. تمرکز بر وجه فرهنگی و اجتماعی این تعامل در کشورهای با اکثریت مسلمان نیز یکی از محورهایی بود که مورد توجه سخنرانان قرار گرفت. توجه به اساسی سازی( Constitutionalism)  و حل تعارضات میان مقتضیات دولت مدرن با دغدغه های برخاسته از شرع، رویکرد حاکم بر غالب سخنرانی ها بود.

در نشست اختتامیه که مدیریت آن بر عهده استاد محمد آشوری بود، پروفسور پل رابینسون (استاد دانشگاه پنسیلوانیای آمریکا)، خانم دکتر سیلویا تلنباخ (رئیس بخش ترکیه، ایران و کشورهای عربی مؤسسه ماکس پلانک برای حقوق کیفری خارجی و بین المللی آلمان - فرایبورگ) و آقای دکتر حسین میر محمد صادقی (استاد دانشگاه شهید بهشتی و معاون محترم قوانین مجلس شورای اسلامی) و آقای دکتر فیروز محمودی جانکی (رئیس مؤسسه و دبیر علمی همایش) به ارائه جمع بندی سخنرانی‏ ها و نیز برآیند علمی همایش پرداختند. کتاب مجموعه چکیده ‏های همایش مشتمل بر 103 چکیده به دو زبان فارسی و انگلیسی منتشر و به نویسندگان اعطا شد. شایان ذکر است که افزون بر سخنرانی‏های همایش، 22 سخنرانی نیز در قالب شش پیش همایش در دانشگاه ها و مراکز علمی کشور برگزار شده بود.

لازم به یادآوری است که مجموعه مقالات همایش نیز پس از دریافت همه مقالات و آماده سازی منتشر خواهد شد.

انعکاس سخنرانی دکتر رابینسون در دانشگاه تهران در سایت دانشگاه پنسیلوانیا