بازگشت به صفحه کامل

گزارش نکوداشت دکتر عزت الله عراقی استاد برجسته و پیش کسوت دانشکده حقوق و علوم سیاسی

95/9/29

آیین نکوداشت استاد عراقی در عصرگاه روز دوشنبه 22 آذر 1395  با نام " در ستایش داد، مهر و فرزانگی" با هدف بزرگداشت مقام علمی و به پاس پنجاه سال خدمات این استاد بزرگ با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. در این آیین، خانواده استاد، استادان پیش کسوت دانشگاه تهران و دیگر دانشگاه ها، حجت الاسلام و المسلمین انصاری معاون حقوقی ریاست جمهوری و همچنین شمار بسیاری از استادان و دانشجویان حقوق از سراسر کشور حضور داشتند.

در آغاز برنامه، خانم دکتر مصفا معاون اداری و مالی دانشکده، ضمن خوشامد به حاضران، با سخنانی کوتاه به جایگاه معنوی و علمی استاد عراقی پرداخت و علاوه بر توضیح مختصر در باره  برنامه ریزی این آیین و قدردانی از مشارکت خانه اندیشمندان علوم انسانی و همچنین سازمان سمت، انجمن ایرانی مطالعات ملل  متحد و انجمن حقوق شناسی برای مشارکت در این برنامه، به همزمانی روز برنامه با چندین مناسبت علمی و حقوقی در سطح ملی و بین المللی از جمله هفته پژوهش و سالروز تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر اشاره کرد.

در دنباله، آقایان دکتر صفایی، دکتر درودیان، دکتر هاشمی و دکتر افتخار جهرمی از استادان پیش کسوت حقوق و همکاران قدیمی استاد عراقی، به بیان سابقه دوستی دیرین و خاطرات دوران همکاری و ویژگی های شخصیتی و اخلاقی ایشان همچون عدالتخواهی، مهربانی، علم دوستی و خستگی ناپذیری پرداختند و از خدمات اجرایی و علمی بسیار مهم و بی مانند ایشان یاد کردند.

آنگاه، خانم دکتر آزاده طاهری از شاگردان استاد، نوشته ای  دلنشین با عنوان " نامه ای به استاد" را باشور و حالی خاص خواند و تحسین حاضران را برانگیخت.

سخنران بعدی آقای دکتر تخشید رئیس دانشکده حقوق و علوم سیاسی بود که با توجه به جایگاه بلند علمی استاد عراقی و با یادآوری خدمات ارزنده ایشان و دیگر استادان قدیمی دانشکده، از دوران حضور شماری از بزرگان و مفاخر این رشته مانند ایشان همچون دوره زرین دانشکده یاد کرد.

آقای دکتر جلالی دبیر خانه حقوق خانه اندیشمندان علوم انسانی، با یادآوری برنامه های این خانه برای بزرگداشت مفاخر حقوق از چند سال پیش، به این نکته اشاره کرد که از آغاز این رشته برنامه ها، دست اندرکاران خانه تلاش داشتند تا مراسمی در خور جایگاه و منزلت استاد عراقی نزد جامعه دانشگاهی کشور برگزار کنند و اکنون جای خوشحالی است که استاد اجازه برگزاری چنین آیینی را به دوستان و شاگردان خود دادند.

این برنامه، با اجرای موسیقی سنتی دو تن از هنرمندان ادامه یافت.

سپس معاون حقوقی ریاست جمهوری به سخنرانی پرداخت و ضمن اشاره به نکوداشت دانشمندان به منظور تقویت علم و عالمان در جامعه، استاد عراقی را حقوقدانی دردمند برای مسایل جامعه و یکی از سرمایه های بزرگ کشور دانست که نور علم را با نور اخلاق در بالاترین حد در هم آمیخته است.

گفتنی است که در این برنامه سه تن از شاگردان استاد عراقی نیز در فرصت های کوتاه لابلای برنامه، به شعرخوانی و ستایش  صفات والای استاد عراقی پرداختند.

در بخش بعدی برنامه، متن لوح تقدیر رئیس دانشکده حقوق و علوم سیاسی خطاب به استاد عراقی خوانده شد. سپس این لوح به همراه تقدیرنامه رئیس دانشگاه تهران و هدایای گوناگون دانشکده، دستگاهها، نهادهای علمی و اجرایی و شاگردان استاد به حضور ایشان تقدیم شد.

پیش از سخنرانی استاد، دکتر رنجبریان دبیر علمی و اجرایی آیین نکوداشت، در سخنانی کوتاه با قدردانی از حضور همه مهمانان، با اشاره به بایستگی برگزاری چنین برنامه هایی برای بزرگداشت بزرگان دانشگاه، اعتبار علمی و اعتماد جامعه به دانشگاه را وامدار تلاش دلسوزانه و خالصانه استادانی همچون استاد عراقی دانست که در وضعیت های دشوار شانه از زیر بار مسئولیت خالی نکردند و با از خودگذشتگی، خدمات علمی ارزشمند خود را تداوم بخشیدند. او همچنین با اعلام رونمایی از کتاب" حقوق؛ جانمایه بقای اجتماع" -فراهم آمده از مقالات شماری از شاگردان استاد عراقی در نکوداشت ایشان- از نویسندگان مقاله ها و سازمان سمت برای انتشار این اثر سپاسگزاری کرد.

در پایان برنامه، استاد عراقی سخن را با یادکردی از محیط خانوادگی و تربیتی خود در شهر کرمان آغاز کردند و در ادامه با بیان دلایل روی آوردن به تحصیل در رشته حقوق، به دوره دانشجویی در دانشگاه تهران و دانشگاه پاریس اشاره کردند و از استادان خویش به ویژه مرحوم دکتر سید حسن امامی به نیکی یاد کردند. در بخش دیگری از این سخنرانی، ضمن یادآوری پاره ای تحولات سیاسی ایران و مشکلات اداره امور آموزشی دانشکده به پیشینه فعالیت در گروه آموزشی حقوق خصوصی و اسلامی و از سالهای پس از انقلاب حضور همزمان در گروه حقوق عمومی تا زمان بازنشستگی را شرح دادند.

شنیدن خاطراتی کم نظیر از دوران فعالیت دانشگاهی و سخنان مطایبه آمیز استاد، حاضران را به وجد آورد و در پایان سخنرانی استاد عراقی بار دیگر با تشویق فراوان روبرو شدند.

با برگزاری این آیین، تالار شیخ مرتضی انصاری، فضایی پر نشاط را با حضور پرشور علاقه مندان استاد تجربه کرد و شبی به یادماندنی و خاطره انگیز برای دانشجویان دانشکده در کنار استادان قدیمی به یادگار ماند.