گزارشی از کارگاه آموزشی حقوق شهروندی افراد دارای معلولیت

کارگاه آموزشی حقوق شهروندی افراد دارای معلولیت

با نگاه ویژه به بررسی لایحه حمایت از افراد دارای معلولیت

این کارگاه آموزشی روز یکشنبه 29 بهمن ماه 1396در موسسه مطالعات حقوق عمومی دانشگاه تهران برگزارشد. خانم الهام بیژن پور دانشجوی دکتری رشته حقوق عمومی دانشگاه تهران، به عنوان اولین سخنران به بررسی تطبیقی حقوق شهروندی معلولین در دیگرکشورها پرداخت. وی ضمن ارائه مقدمه کوتاهی در خصوص تعاریف و آمارهای منتشر شده از تعداد معلولین درکشور، قوانین حقوقی تصویب شده در ایران و سازمان های بین­المللی را بررسی و در ادامه به بررسی تبعیض بر مبنای معلولیت در رویه قضائی حاکم بر استخدام معلولین اشاره کرد و درآخر راهکارهایی را برای کم کردن مشکلات و معضلات معلولین کشور پیشنهاد کرد.

در ادامه ناصر سرگران از فعالان حقوق معلولین کشور ابهامات و ایرادات لایحه را برشمرد. وی صحبت­های خود

را در دو بخش ارائه کرد: در بخش اول نگاهی به کاستی­ها و ابهامات مندرج در لایحه داشت و در بخش دوم بسته

پیشنهادی خود را  جهت ارگان ها و نهاد­­های مختلف ارائه، و همچنین نکته هایی در خصوص گرایش لایحه به سمت کنوانسیون جهانی حقوق معلولین را عنوان کرد. با این حال وی اذعان داشت برغم تلاش­های صورت گرفته در لایحه، همچنان نقاط ضعف بسیاری در آن وجود دارد؛ بویژه بر موضوع بی­توجهی به منع عدم تبعیض در لایحه تاکید کرد.

دکتر همایون هاشمی نماینده مجلس شورای اسلامی، سخنران بعدی بود که توضیحاتی در خصوص نحوه شهرسازی و معماری کشورهای اروپایی و نیز فرهنگ­سازی و مناسب­سازی معابر در این کشورها ارائه کرد. وی ضمن اشاره به آزادی شهروندان معلول برای شرکت در تمام فعالیت­ها و کنش­های اجتماعی، خواستار مطالبه­گری و توانمندسازی معلولان شد. دکتر هاشمی در خصوص این قانون به جامع بودن و قوی بودن قانون حقوق معلولان اشاره کرد و در پایان نوید داد که اشکالات شورای نگهبان به این لایحه رفع شده و در دستورکار مجلس قرار گرفته است و بعد از بررسی بودجه 9۷ و قبل از عید به صحن علنی خواهد رفت.

دکتر حسین نحوی نژاد، معاون امور توان بخشی سازمان بهزیستی کشور آخرین سخنران این مراسم بود، وی سخنرانی خود را با ذکر آماری در خصوص مشکلات مطرح در بهزیستی و میزان یارانه مراکز توابخشی آغاز کرد. دکتر نحوی نژاد در ادامه به کمیسیون مناسب سازی و موارد دیگر مطرح شده در قانون حمایت از معلولین سال 1383 و مقایسه مواد آن با مواد قانون جدید که دارای ضمانت اجرای قانونی شده است، پرداخت. وی همچنین ضمن اشاره به الزامات مناسب در قانون جدید، در خصوص صندوق حمایت از فرصت های شغلی توضیحاتی ارائه کرد. در پایان برنامه سخنرانان به سوالات شرکت کنندگان پاسخ دادند.