گزارشی از برگزاری نخستین همایش بین المللی مطالعات منطقه ای

برگزاری نخستین همایش بین المللی مطالعات منطقه ای

در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران

نخستین همایش بین المللی مطالعات منطقه ای؛ رویکردهای نظری و تجربه های عملی از سوی گروه مطالعات منطقه­ای  دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران در تاریخ 12 اسفند 1396 در سالن دفاعیات این دانشکده با حضور اساتید داخلی و خارجی به مدت یک روز از ساعت 8:30 الی 18:30 در چهار نشست جداگانه برگزار شد. ریاست این همایش بر عهده آقای دکتر محمدرضا تخشید، رییس دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران بود و امور علمی و اجرایی این همایش از سوی خانم دکتر الهه کولایی و خانم دکتر بهاره سازمند، اساتید گروه مطالعات منطقه­ای مدیریت شد.

در این همایش آقای دکتر سید محمدکاظم سجادپور، معاون محترم وزیر امور خارجه و استاد دانشکده روابط بین الملل وزارت امور خارجه سخنرانی داشت.

دکتر الهه کولایی، دبیر علی همایش، در سخنانی اظهار داشت: «در طول سه دهه اخیر منطقه گرایی نوین به یکی از اصلی ترین موضوع های خاص رشته های علوم اجتماعی، مطالعات اروپا، سیاست مقایسه ای، اقتصاد بین الملل، روابط بین الملل و اقتصاد سیاسی بین المللی تبدیل شده است و حنی برخی از پژوهشگران همچون سودربام بر این نظرند که باید علاوه بر منطقه گرایی نوین، از یک دوره جدیدتر بعد از آن یعنی منطقه گرایی مقایسه ای سخن گفت. عوامل موثر در تحلیل منطقه گرایی بسیار گسترده اند و در اغلب موارد منطقه گرایی بر حسب درجه انسجام اجتماعی (زبان، قومیت، نژاد، فرهنگ، مذهب، تاریخ و آگاهی از میراث مشترک)، همگرایی اقتصادی (الگوها و رژیم های تجاری و مکمل بودن اقتصادی)، یکپارچگی سیاسی (نوع رژیم، ایدئولوژی و زمینه های فرهنگی مشترک) و انسجام سازمانی (وجود نهادهای رسمی منطقه ای) تجزیه و تحلیل می شود. با توجه به اهمیت موضوع مطالعات منطقه ای و منطقه گرایی و گسترش روزافزون این حوزه مطالعاتی در کشور، گروه مطالعات منطقه ای دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران درصدد برآمد همایشی بین المللی در این زمینه برگزار کند. در سال های قبل گروه مطالعات منطقه ای، دو بار همایش را در سطح ملی برگزار کرده بود و در این مرحله تلاش شد همایش در سطح بین المللی برگزار شود و از اساتید بین المللی هم برای شرکت در کمیته علمی همایش دعوت به عمل آمد».

این همایش یک روزه در چهار نشست با عنوان های «تحول مفاهیم و رویکردهای نظری»، «مطالعات منطقه ای و منطقه گرایی»، «تحول تجربه های منطقه گرایی» و «تجربه های فرامنطقه گرایی» و با حضور اساتید و پژوهشگران ایرانی و اروپایی برگزار شد. شایان ذکر است که نشست آخر با عنوان تجربه های فرامنطقه گرایی به زبان انگلیسی برگزار شد و ضمن حضور اساتید اروپایی در این نشست و ارائه مقالات خود، دیگر اعضای ایرانی این نشست نیز مقالات و پژوهش های خود را به زبان انگلیسی ارائه دادند.

بیش از 90 چکیده و 47 مقاله به دبیرخانه همایش مطالعات منطقه ارسال شد که از میان چکیده ها، 83 مورد تایید و در قالب کتابچه ای به دو زبان فارسی و انگلیسی منتشر و در روز همایش در اختیار شرکت کنندگان قرار گرفت. از علاقه مندان دعوت می شود بری کسب اطلاعات بیشتر، از تارنمای اینترنتی همایش به آدرس icrs.ut.ac.ir بازدید کنند.