گزارشی از برگزاری اولین نشست کنفرانس بین المللی " اقتصاد جهانی و تحریم ها "

نخستین نشست از سلسله نشست­های مقدماتی کنفرانس بین­ المللی " اقتصاد جهانی و تحریم‌ها"

تحریم‌های عادلانه؟!

مرکز مطالعات و همکاری‌های علمی بین‌المللی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و مرکز مطالعات عالی بین ­المللی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران،  نخستین نشست از سلسله نشست­های مقدماتی کنفرانس بین ­المللی " اقتصاد جهانی و تحریم‌ها" را، با عنوان " تحریم‌های عادلانه؟؟ "،  روز دوشنبه 29 بهمن 1397در سالن کنفرانس مرکز مطالعات عالی بین المللی، با حضور دکتر لعیا جنیدی، دکتر فؤاد ایزدی، دکتر ناصر هادیان، از اعضای هیات علمی دانشگاه تهران و دکتر شانی هرمزی، کارشناس روابط بین الملل و جمعی از اساتید، صاحب نظران و دانشجویان برگزار کردند.

در ابتدا دکتر مسعود صدری نسب ریاست محترم مرکز مطالعات و همکاری‌های بین ‌المللی ضمن خوشامدگویی به مهمانان و حضار، به ارائه شرح کوتاهی از اهداف برگزاری نشست و محورهای مبتنی بر آن پرداخت. پس از آن دکتر شانی هرمزی، با تأکید بر ناعادلانه بودن تحریم‌ها؛ مفهوم عدالت و ورود این اصطلاح به ادبیات رایج در جنگ و تحریم را در بازه زمانی گسترده ای، شرح داد و تاثیر آن بر امنیت کشور را مهم تلقی کرد. در ادامه دکتر جنیدی با تأکید بر مبانی نظری در حقوق بین‌ الملل عمومی و شفاف‌سازی حوزه‌های ورود به آن، تحریم‌های بین ‌المللی و به طور مشخص تحریم‌های آمریکا علیه ایران را ناعادلانه و نامشروع قلمداد کرد. ایشان با اشاره به تأثیر مستقیم تحریم‌ها بر قلب ساختار تقنینی و اجرایی کشور به دلیل نیاز به تغییرات فوری و خارج از دستور؛ بر پیامدهای منفی آن در بخش اقتصادی و اجتماعی تأکید کرد و راه‌حل فعلی برای خروج از بحران را وفاق ملی دانست. در همین راستا دکتر ایزدی نیز با اشاره به سخنان مقامات ایرانی و آمریکایی در خصوص اعمال تحریم و اقدامات متقابل فی‌مابین، با تأکید بر ناعادلانه و نامشروع بودن تحریم‌های چندجانبه بین ‌المللی  و یک‌جانبه از سوی امریکا، بر اعترافات صریح مقامات آمریکایی به نبود مستندات کافی در واردکردن اتهام به ایران اشاره کرد. ایشان شرایط فعلی را برخاسته از نگرش خوش‌بینانه به وعده‌های امریکا دانسته و اضافه کرد: در حال حاضر با اقداماتی نظیر درگیر شدن در بخشی از فعالیت‌های فنی که نقض برجام تلقی نمی‌شود؛ می­توان از پتانسیل‌های موجود استفاده کرده و از  موضع منفعلانه خارج شویم. در پایان دکتر هادیان نیز با اشاره به اینکه برجام توانست بازدارندگی نرم ایجاد کند و پایداری آن می‌توانست دستاوردهای خوبی برای کشور به همراه داشته باشد، با تأکید بر شکاف‌های اجتماعی و مذهبی فعال در کشور،  راه‌حل خروج از بحران رخ‌داده فعلی پس از نقض برجام را در سهیم شدن همه  اقشار جامعه بدون توجه به جنس، زبان، نژاد و ...دانست.

نشست مذکور با پاسخگویی به پرسش‌های حاضرین پایان پذیرفت.