گرامیداشت پنجاهمین سالگرد تأسیس مرکز مطالعات عالی بین المللی

1394/11/17

گرامیداشت پنجاهمین سالگرد تأسیس مرکز مطالعات عالی بین المللی

پاسداشت نیم قرن تلاش برای خدمت به  آموزش و پژوهش روابط بین الملل

گرامیداشت پنجاهمین سالگرد تأسیس مرکز مطالعات عالی بین المللی روز شنبه 17 بهمن 1394 در تالار شیخ مرتضی انصاری دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران  برگزار شد.

در این مراسم که باحضور اساتید، دانشجویان و فارغ التحصیلان مرکز مطالعات عالی بین المللی برگزار شد، تعدادی از فارغ التحصیلان این مرکز سخنانی ایراد داشتند. درابتدا دکتر سیدعلی سادات اخوی ریاست مرکز ضمن خوشامد گویی مطالبی در خصوص مرکز مطالعات بیان داشتند. سپس رئیس دانشکده حقوق و علوم سیاسی دکتر محمدرضا تخشید سخنان خود را درباره مرکز و نقش آن ایراد کردند. سخنران بعدی  دکتر قاسم افتخاری استاد پیشکسوت دانشگاه تهران  که همچنین از اساتید برجسته مرکز مطالعات عالی بین المللی نیز بودندسخنرانی خودرا با عنوان سیری در مطالعات روابط بین الملل در جهان و ایران ایراد کردند. ایشان ضمن  تشریح سیر تکاملی و تاریخی علم روابط بین الملل گفتند: در این رشته تحصیلی هدف شناسایی عواملی است که منجر به نزاع بین کشورها می شود. در ادامه با تقسیم روش مطالعه و تحقیق به دو روش سنتی و علمی، افزود: در روش علمی همه پدیده های انسانی معلول رفتار خود انسان ها است. وی گفتند: رویدادهای انسانی همگی حاصل تعامل یکدیگرند و این نکته مهم و کلیدی در علوم اجتماعی است.
استاد پیشکسوت دانشگاه تهران گفت: در سیر تاریخی این رشته عوامل مختلفی مانند، نبود توازن قوا و خصلت سلطه انسان از عوامل بروز نزاع بین کشورها معرفی شده است، اما به نظر من علاوه بر عوامل مادی در بروز نزاع در بین کشورهای مختلف، علت های معنوی نیز دخیل است

سپس کلیپی از فعالیت های مرکز مطالعات در طول نیم قرن فعالیتش برای حضار پخش شد.

دکتر محمد رضا عادلی، دبیر کل اوپک گازی که دانش آموخته رشته روابط بین الملل در مقطع ارشد از مرکز مطالعات عالی بین المللی است، دراین آیین گفت: دهه پنجاه دانشجوی این مرکز بودم و خاطرات خوشی از آن زمان دارم، من در اینجا آموختم که در باره مسائل علمی نمی توان با قطعیت و جذمیت اظهار نظرکرد، بسیاری از مشکلات جامعه ناشی از پافشاری بر یک عقیده و بدون در نظر گرفتن نظرات دیگران است. وی با بیان اینکه مرکز همیشه عرصه جلسات علمی در زمینه مسایل روز بین المللی از ابتدای تأسیسش بود و برخی از شخصیت های خارجی و بین المللی  در این مرکز سخنرانی داشته اند، افزود: مرکز مطالعات دریچه ای رو به جهان بوده و علاوه بر درس، پویایی خاصی بر آن حاکم است.
دکترعادلی گفتند: همه مراکز جهان محلی برای پیشبرد اهداف و افکار خود دارند زیرا در دنیای امروز نباید به تبادل موضع اکتفا کرد بلکه هدف باید اقناع طرف مقابل باشد که این مرکز می تواند کانونی برای این کار باشد.

دراین مراسم همچنین دکتر سیدمحمدکاظم سجادپور دیگر دانش آموخته مرکز که در حال حاضر استاد دانشکده روابط بین الملل وزارت امورخارجه و همچنین مشاور استراتژیک وزیرامورخارجه می باشند بیاناتی داشتند. ایشان نیز  از بعد عاطفی و علمی به خاطرات  و تجارب خود در دوران دانشجویی، مطالبی را ارائه کردند و به نقشی که مرکز مطالعات عالی بین المللی با عنایت به گذشته خود می تواند در اعتلای مطالعات ساست خارجی ایران داشته باشد، اشاره کردند.

خانم نازنین قائم مقامی کتابدار مرکز اطلاعات سازمان ملل‌متحد در تهران از اهمیت کتابخانه‌های‌ واسپاری  گفتند. ایشان ضمن بیان تاریخچه ای از فعالیت های کتابخانه ای سازمان ملل در ایران به آغاز فعالیت آن سازمان با مرکز و چگونگی ادامه همکاری های مشترک در طی سالها برقراری مرکز اشاره کردند. ایشان در پایان آرزو داشتند این همکاری بین دوکتابخانه همچنان ادامه و گسترش یابد.

بعد ازآن سه تن دیگر از دانش آموختگان مرکز در میزگردی تحت عنوان " مرکز مطالعات عالی بین­ المللی؛ روایت گذشته؛ یاد یاران؛  افق آینده"به سخنرانی پرداختند. دکتر بهرام مستقیمی، دکتر عبدالرحمن عاالم و دکتر نسرین مصفا که سالها همکاری مستمر در مرکز داشتند و در طول سالهای فراز و نشیب­های آن، فعالیت­های پژوهشی را دنبال می کردند؛ صحبت کردند. آنان ضمن بیان فعالیت های گذشته و تجارب خود، نوید انتشار کتابی که ترجمه ی کتاب معتبر تاریخ سازمانهای بین­المللی است را دادند. آنان همچنین  از یاران ارزشمند از دست رفته این مرکز نیز یاد کردند: یارانی چون استاد صوراسرافیل و آقای مسعود طارمسری ، از همکاران و پژوهشگران گرانقدر مرکز بودند که درچندسال گذشته ازدست رفتند

دراین مراسم شماری از فارغ التحصیلان مرکز در سالهای گذشته ازجمله دکتر علیرضا دیهیم، صفت اله طاهری شمیرانی، محمدرضا ملک محدی نوری، دیدخت صادقی حقیقی، حسن قمری، پرویز افشاری، عالیه ارفعی، زیبا بیدارمغز و الهه طباطبائی حضور داشتند..
در پایان از دکتر قاسم افتخاری با عنوان استاد اخلاق و علم روابط بین الملل ایران تجلیل شد و لوحی مزین به امضای اساتید و دانشجویان به ایشان به رسم یادبود اعطاء شد..
مرکز مطالعات عالی بین المللی در سال 1344 تاسیس شد و در نیم قرن فعالیت خود کتابهای متعدد، 2 نشریه علمی و تخصصی، بولتن و مجموعه گزارشاتی از  همایش ها، دوره های آموزشی و نشست های علمی که مرکز برگزار کرده را منتشر نموده است  و با مراکز مطالعاتی دنیا و کارگزاری های سازمان ملل متحد نیز همکاری داشته است.